Je hond los op de Utrechtse Heuvelrug

Midden in Nederland, net buiten de drukke randstad, ligt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een heerlijke plek met een aantal prachtige losloopgebieden voor je hond. Zo’n 150.000 jaar geleden stuwden ijs en water massa’s aarde en stenen op en vormden zo een heuvelrug midden in het huidige Nederland. De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit van het Gooimeer bij Huizen tot aan de Grebbeberg bij Rhenen. Op dit moment hoort alleen het zuidelijk deel van de Heuvelrug bij het nationale park, dat loopt van Driebergen tot Rhenen. Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een versnipperd natuurgebied doorsneden door wegen en bestaat uit eeuwenoude bossen, zandverstuivingen, heidevelden, kastelen en landgoederen. Zo’n 25 organisaties beheren natuurgebieden in het oude heuvelruglandschap waar je verrassend rustig plekjes kunt vinden in dit drukke deel van Nederland. Op diverse plaatsen mag je hond heerlijk los in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug! In dit artikel vind je de mooiste plekken om lekkere wandelingen met je hond te maken in de losloopgebieden van de Utrechtse Heuvelrug.

De Soesterduinen

Midden in het land met je hond wandelen in een grote zandbak? Dat kan in de Lange Duinen in Soest, ook wel de Soesterduinen genoemd. Dit is misschien wel het meest verrassende losloopgebied van de Heuvelrug.

Over de Soesterduinen

Natuurgebied de Soesterduinen bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen, twee grote stuifzandvlaktes. Oorspronkelijk lagen de Lange en Korte Duinen aan elkaar en vormden één gebied. Dwars door de duinen liep een pad, dat de verbinding vormde tussen Soest en Soesterberg. Het pad werd een weg en kreeg uiteindelijk de naam Soesterbergsestraat. Sinds die tijd bestaat de zandverstuiving uit twee verschillende gebieden.

Wandelen in de Soesterduinen

De Soesterduinen zijn voor een groot deel stuifzand, maar je vindt er ook heide en dennenbossen. Dit bijzondere landschap is uitgeroepen tot Aardkundig Monument. De hoogteverschillen in de duinen en de delen met heide maken het een prachtig gebied en een uitdagende wandeling.

Je hond los in de Soesterduinen

In de Lange Duinen mogen honden het hele jaar door los. In de Korte Duinen zijn ze enkel aangelijnd welkom. Rondom de zandvlakte vind je een aantal gratis parkeerplaatsen: aan de Foekenlaan, de Sparrenlaan, de Soesterbergsestraat of naast Restaurant De Soester Duinen. Vanaf het restaurant is het een stukje (aangelijnd) lopen tot je in het stuifzandgebied bent. Als je in de Korte Duinen gaat wandelen kan je het beste parkeren op de parkeerplaats Zonnegloren. In dit artikel lees je meer over de Soesterduinen.

Buitenplaats Groeneveld

HIken met je hond Buitenplaats Groeneveld

Buitenplaats Groeneveld is een van de buitenplaatsen die deel uitmaken van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Buitenplaats omvat een kasteel, een kasteelpark, een aantal boerderijen en bossen. En heel bijzonder: je hond is er ook onaangelijnd welkom.

Over Buitenplaats Groeneveld

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats. Het kasteel is gebouwd rond 1710, toen veel rijke stedelingen een zomerhuis lieten bouwen om in de zomermaanden de stad te ontvluchten. Eind 18e en begin 19e eeuw is het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Dat is nu nog te zien aan de waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels en boompartijen. De rode beuken markeren belangrijke elementen en overgangen in het park. Wandelen in Buitenplaats Groeneveld voelt dan ook meer als wandelen in een park dan in een bos.

Wandelen in Buitenplaats Groeneveld

Je kunt uren wandelen rond de buitenplaats. En, redelijk uniek voor Nederland, honden mogen loslopen in zowel het kasteelpark als in het omringende bos. Bij het kasteel beginnen verschillende gemarkeerde wandelroutes die door een gevarieerd landschap leiden. Je komt naaldbossen, loofbossen, het landgoed en daartussen een paar open weilanden tegen.

Je hond los in Buitenplaats Groeneveld

Besluit je te gaan wandelen in het kasteelpark, volg dan wandelroute die gemarkeerd wordt door rode paaltjes. Deze wandeling van vier kilometer brengt je langs imposante boompartijen en vijvers. Je kunt dan het beste parkeren op de parkeerplaats van het kasteel. Zelf laat ik het kasteelpark altijd links liggen en ga meteen het bos in. Het park is best druk met wandelaars, honden en bruidsparen die foto’s maken. Het bos daarentegen is heerlijk rustig: je hoort er alleen de vogelconcerten. Als je hier gaat wandelen, parkeer je auto dan op de eerste parkeerplaats voor Hoeve Ravestein.

De Laarsenberg

Ten noorden van de provinciale weg N225 bij Rhenen ligt de Laarsenberg. Het is een relatief onbekend, maar erg leuk wandelgebied. Je vindt er loof- en naaldbos, graanakkers en graften. Er is altijd iets te ontdekken: Aagje, Eefje en ik komen er graag.

Over de Laarsenberg

In de middeleeuwen lagen op de hellingen van de Laarsenberg akkers. Om te voorkomen dat de grond wegspoelde, plantten de boeren dwars op de hellingen stroken gras met dichte, stekelige hagen, die graften werden genoemd. Deze graften zie je nog steeds in het landschap. De Laarsenberg grenst aan de militaire erebegraafplaats van de Grebbeberg. In de meidagen 1940 is op deze plek fel gevochten. Het Nederlandse leger verzette zich hier vier dagen lang tegen een Duitse overmacht, waarbij 382 Nederlandse militairen sneuvelden.

Wandelen in de Laarsenberg

De Laarsenberg is een afwisselend bos met prachtige vergezichten over Rhenen en de Gelderse Vallei, tot voorbij Veenendaal. Je hoort en ziet er opvallend veel vogels, zoals de zwarte en de groene specht. Mijn golden retrievers Aagje en Eefje rennen altijd meteen enthousiast naar de uilenboom om te kijken of de bosuiltjes thuis zijn. Met wat geluk zie je ze allebei.

Je hond los in de Laarsenberg

Honden mogen loslopen in de Laarsenberg, mits ze onder appèl staan. Aan de rand van het bos en langs de akkers moeten ze wel aan de lijn om de akkervogels te beschermen, maar het gebied is groot genoeg, dus je hoeft de randen niet op te zoeken. Je kunt er lekker dwalen of een gemarkeerde route lopen. De rode route is 4,6 kilometer lang en komt langs een aantal cultuurhistorische bijzonderheden. Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Het Zeisterbos

Midden in de provincie Utrecht ligt een heerlijk bos, het Zeisterbos. Het bos bestaat uit diverse bospercelen, helaas doorsneden door drukke wegen. Desondanks is het Zeisterbos één van onze favoriete wandelbossen: want wat is er nu fijner dan je hond lekker los te laten rennen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug?

Over het Zeisterbos

Het Zeisterbos is voor Nederlandse begrippen een bijzonder oud bos. De bomen zijn meer dan 200 jaar oud, terwijl het meeste bos in Nederland niet ouder is dan 70 jaar. In het Zeisterbos staan zelfs grove dennen uit 1795. Vroeger hoorde het bos bij de buitenplaats Beek en Royen. Deze buitenplaats uit 1771 is aangelegd in een strakke barokstijl. Het lanenstelsel was recht en geometrisch van vorm, met de Woudenbergseweg als zichtas.

Wandelen in het Zeisterbos

Het Zeisterbos vervult samen met de naastgelegen natuurgebieden de Kozakkenput, de Krakeling en de Witte Hull een onmisbare rol in het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Dieren benutten deze smalle strook natuur tussen Zeist en Soesterberg om zich te verplaatsen tussen het noorden en zuiden van de Heuvelrug. Zij maken hierbij gebruik van de ecoducten over de A28 en N237. Het Zeisterbos is een dicht en gevarieerd bos, waardoor er veel dieren en vogelsoorten voorkomen.

Je hond los in het Zeisterbos

Het Zeisterbos heeft diverse wandelroutes, die allemaal leuk zijn om te volgen, aangezien je hond los mee mag lopen. Aanraders zijn de Wandelroute Zeisterbos en de Sprengenroute. De wandelroute Zeisterbos is een rondwandeling van 6 kilometer. Je parkeert direct aan het begin van de Prins Bernhardlaan in Zeist en volgt dan de rode paaltjes. De Sprengenroute is ook 6 kilometer lang. Deze wandeling begint op de parkeerplaats van Slot Zeist.

De Kozakkenput

De Kozakkenput maakt deel uit van het Zeisterbos. Het bos dankt zijn naam aan de waterputten die er begin 19e eeuw zijn gegraven. In 1804 hielden Frans-Bataafse troepen hier legeroefeningen en om op de droge heide voldoende water te hebben, groeven zij 30 putten met een diepte van ongeveer 10 meter. Een van die putten is nog steeds in het terrein herkenbaar als een diep gat.

Over De Kozakkenput

De Kozakkenput bestaat uit gevarieerd bos met akkers, heideveldjes en een diepe put. Samen met de andere bossen van het Zeisterbos vormt de Kozakkenput een smalle strook natuur die door dieren benut wordt als verbinding tussen het noorden en zuiden van de Heuvelrug. Zij maken hierbij gebruik van ecoducten.

Wandelen in de Kozakkenput

Je kunt bijna eindeloos wandelen in de Kozakkenput, zeker als je de wandeling verbindt met omliggende gebieden zoals het Zeisterbos, de Witte Hull en de Krakeling. Er zijn dan ook veel wandelroutes uitgezet. Maar hou wel altijd de bordjes in de gaten; in de Krakeling moet je je hond aanlijnen.

Je hond los in de Kozakkenput

Als je je hond de hele wandeling los wilt laten lopen is de Wandelroute Kozakkenput van 12 kilometer een aanrader. In de Krakeling moeten honden even aan de lijn, maar de rest van de wandeling mogen ze los. Je parkeert aan het Laantje zonder Eind in Zeist en volgt de blauwe paaltjes. Veel wandelplezier!

Meer inspiratie

Heeft ‘Je hond los in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug’ je aangemoedigd om op pad te gaan en zoek je leuke, hondvriendelijke accommodaties in Utrecht voor een korte vakantie? Lees dan ter inspiratie ook dit artikel: Hondvriendelijke overnachtingen op de Utrechtse Heuvelrug.

Wil je meer lezen over de gebieden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Lees dan onze artikelen over de losloopgebieden de Soesterduinen en het Amerongse Bos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *