Je hond los in de Soesterduinen

Eindeloze zandvlakte in losloopgebied Soesterduinen

Midden in de provincie Utrecht ligt een heerlijke plek waar je hond los mag lopen: de Lange Duinen, ook wel de Soesterduinen genoemd. Losloopgebied de Soesterduinen is een uitgestrekt gebied, waar je zelfs bij drukte een gevoel van ruimte en weidsheid hebt. Het natuurgebied is een grote zandbak voor honden.

Over de Soesterduinen

Natuurgebied de Soesterduinen bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen, twee zandvlaktes omgeven door loof- en naaldbos. Oorspronkelijk grensden de Lange en Korte Duinen aan elkaar en vormde het één gebied. Dwars door de duinen liep een pad, dat de verbinding vormde tussen Soest en Soesterberg. Het pad werd een weg en kreeg uiteindelijk de naam Soesterbergsestraat. Het verdeelde de zandverstuiving in een twee gebieden, de Lange Duinen en de kleinere Korte Duinen.

De Soesterduinen ontstonden tijdens een ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. De gemiddelde jaartemperatuur was toen minder dan -2 graden, waardoor er weinig groeide. Sterke westenwinden konden daardoor grote hoeveelheden zand verplaatsen. Dit zand kwam vooral uit het toen droogliggende Noordzeebekken. Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug werd het zand afgezet, waardoor de Soesterduinen ontstonden. Toen de temperatuur geleidelijk weer steeg, raakten de dekzanden begroeid met bos. Vanaf 500 na Christus vestigden zich landbouwers in dit gebied. Als gevolg van het vele kappen verdwenen de bossen en ontstonden heidevelden en zandverstuivingen.

Wandelen in de Soesterduinen

De Soesterduinen zijn voor een groot deel stuifzand, maar je vindt er ook heide en dennenbossen. Dit bijzondere landschap is uitgeroepen tot Aardkundig Monument. De hoogteverschillen in de duinen en de delen met heide maken het een prachtig, afwisselend gebied. In de Lange Duinen heeft een groep ransuilen haar vaste roestplek, dus in de wintermaanden is het een prachtige plek om uilen te spotten. De Lange Duinen herbergen bijzondere planten- en diersoorten. Voor verschillende soorten geldt dat de populaties in de Soesterduinen de enige zijn in de provincie Utrecht.

Je hond los in de Soesterduinen

In de Lange Duinen mag je hond het hele jaar door loslopen. In de Korte Duinen zijn viervoeters alleen aangelijnd welkom. Een wandeling in losloopgebied de Soesterduinen is afwisselend door de combinatie van stuifzand, duinen, heide en bossen. De wind heeft vrij spel over de zandvlakte, dus het kan er soms echt koud zijn. De Soesterduinen zijn elk jaargetijde een bezoekje meer dan waard. Met een strak blauwe lucht waan je je op het strand, als de heide bloeit contrasteert het paars mooi met de zandkleur en de lichtval tijdens zonsopkomst is er magisch.

Parkeren bij de Soesterduinen

Rondom de zandvlakte vind je een aantal gratis parkeerplaatsen: aan de Foekenlaan, de Sparrenlaan, de Soesterbergsestraat of naast Restaurant De Soester Duinen. Vanaf het restaurant is het een stukje (aangelijnd) lopen tot je in het stuifzandgebied bent. Als je in de Korte Duinen gaat wandelen kan je het beste parkeren op de parkeerplaats Zonnegloren.

Meer inspiratie voor jou en je hond

Wil je overnachten in de buurt van losloopgebied de Soesterduinen? Kijk dan eens bij Double Tree Hilton. Je overnacht dan direct naast de Soesterduinen! De leukste vakantiehuizen op de Utrechtse Heuvelrug vind je in ons artikel Hondvriendelijke overnachtingen op de Utrechtse Heuvelrug. In al deze vakantiehuizen is je hond van harte welkom. Lees voor meer mooie wandelingen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ons artikel Je hond los op de Utrechtse Heuvelrug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *