Je hond los in het Amerongse Bos

Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. In het westelijke deel van het bos, dat tegen Amerongen aanligt, mogen honden heerlijk loslopen, mits zij onder appèl staan. Dat betekent dat je hond bij je in de buurt moet blijven en geen dieren mag opjagen. Luistert je hond goed? Laat je hond dan lekker los in het Amerongse Bos!

Over het Amerongse Bos

Het bos bestaat uit naald- en loofbomen met een weelderige ondergroei met struiken, kruiden en dood hout. Het bos ligt op de Amerongse Berg, die met zijn 69 meter het hoogste punt in de omgeving is. Het is een heerlijk heuvelachtig bos met leuke slingerpaadjes en een prachtige lichtval door de bladeren.

Wandelen in het Amerongse Bos

Door het Amerongse Bos lopen verschillende gemarkeerde wandelroutes. De rode paaltjes route ‘Over de Top’ is 3,4 kilometer lang. Deze wandeling omvat een flinke klim naar de top van de Amerongse berg met een mooi uitzicht tussen de boomtoppen door. De blauwe route heet ‘Hoog en Laag’ en is 6 kilometer lang. Honden zijn aangelijnd op deze routes welkom. Beide wandelroutes gaan een slechts klein gedeelte door het hondenlosloopgebied. De blauwe route leidt door de Amerongse Bovenpolder, waar honden niet toegestaan zijn. Dus als je deze route loopt, moet je het laatste stuk iets aanpassen.

Hond los in het Amerongse Bos

Je hond los in het Amerongse Bos

Ik was van plan de rode gemarkeerde route te lopen, maar werd vrijwel meteen afgeleid door veel leukere, kleine kronkelpaadjes. Binnen 500 meter was ik al van de route afgeweken, want waar de rode route de grotere lanen volgt, nodigt het Amerongse Bos juist uit tot heerlijk dwalen over smalle paadjes. Er wordt prima aangegeven waar de hond los mag lopen en waar je hem moet aanlijnen. Wij hebben zo’n 6 kilometer gelopen binnen de grenzen van het losloopgebied. Wel lopen er diverse mountainbikeroutes door het bos die regelmatig de wandelpaden kruisen.

Parkeren bij het Amerongse Bos

Parkeren kan gratis op de parkeerplaats aan de Burgwal te Amerongen tegenover de sportvelden. Je loopt vanaf de parkeerplaats binnen een paar minuten naar het losloopgebied. Er is ook een parkeergelegenheid aan de Bergweg. Vanaf hier loop je via een leuk pad langs de Tabaksschuur naar het losloopgebied.

Meer inspiratie

Wil je meer wandelingen maken op de Utrechtse Heuvelrug? Lees dan ons artikel: Je hond los op de Utrechtse Heuvelrug. Een vakantie op de Utrechtse Heuvelrug is ook een aanrader. De leukste hondvriendelijke vakantiehuizen vind je in het artikel Hondvriendelijke overnachtingen op de Utrechtse Heuvelrug.

Verder lezen:

Leuke overnachtingen in Drenthe: honden welkom

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *