Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

wandelen met je hond Loonse en Drunense Duinen

Heerlijk wandelen met je hond wordt nog fijner als je de juiste uitrusting hebt. Een goede wandelschoen is daarbij onmisbaar. Voor een uurtje wandelen in het bos zijn je oude gympies goed genoeg, maar als je besluit om de Dutch Mountain Trail te lopen, zijn goede wandelschoenen erg belangrijk. Maar hoe kies je nu de juiste wandelschoenen voor jouw wandelavonturen met je hond?

Je begint met bepalen waarvoor je de schoenen wilt gebruiken. Veel merken onderscheiden vier categorieën wandelschoenen, van A tot en met D. Ook zijn er tussenvormen, zoals AB en BC. Hoe hoger de categorie, hoe hoger en stijver de schoen is. Categorie A schoenen zijn vaak laag en bedoeld voor lichte wandelingen op vlak terrein. Deze schoenen hebben een flexibele zool. De categorie D schoenen zijn geschikt voor alpine tochten. Ze zijn hoog en hebben een stijve zool. Welke wandelschoenen je kiest, is dus afhankelijk van de tocht die je gaat maken.

De categorieën wandelschoenen

A en AB wandelschoen

De wandelschoenen uit de A en AB categorie zijn licht en soepel, zodat je je voeten makkelijk kunt afwikkelen. Ze zijn geschikt voor wandelen op asfalt en goede paden op vlak of heuvelachtig terrein. Qua belasting loop je hooguit met een lichte rugzak. Categorie A heeft meestal een lage schacht, AB heeft een halfhoge of hoge schacht die wat meer steun geeft aan je enkels. Deze schoenen zijn prima voor de Nederlandse situatie. Je kunt er ook prima de Vierdaagse op lopen. Schoenen uit de A en AB categorie zijn geschikt voor dagtochten of wat langere tochten met weinig bepakking.

B en BC wandelschoen

B-schoenen zijn bergschoenen. Ze hebben een hogere schacht en zijn stevig en stug. Met deze schoenen kan je buiten de gebaande paden treden. Als je zware bagage meeneemt, is een B of BC schoen geschikter voor je dan een A schoen. BC is steviger dan B en heeft een stijvere zool. Dit zijn stevige goede schoenen voor ruig terrein, maar zij bieden niet voldoende steun voor lange tochten met bepakking. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen het meest geschikt.

C wandelschoen

Voor een trektocht door bergen heb je schoenen nodig uit de C categorie. Deze schoenen zijn niet geschikt voor een wandeling in Nederland. De stijve zolen zijn bedoeld voor wandelingen op stenen en gruis. Onder deze bergschoenen kun je stijgijzers bevestigen zodat je een gletsjer of sneeuwveld veilig kunt oversteken. In Nederland zal je deze schoenen niet snel gebruiken.

D wandelschoen

Schoenen in de categorie D zijn zware, stijgijzervaste bergschoenen met een stijve zool. Deze schoenen draag je alleen voor het zware klimwerk. Gewoon wandelen is met deze schoenen niet mogelijk. Je draagt D schoenen eigenlijk alleen als je gaat klimmen in het hooggebergte.

Hondvriendelijke overnachtingen Limburg

Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

Met het bepalen van de juiste categorie wandelschoen ben je er nog niet. Er komt nog meer bij kijken om een goede keuze te maken. Waar moet je nog meer aan denken om de juiste wandelschoenen te kiezen voor jouw outdoor activiteiten met je hond?

Lage schoen of hoge schoen?

Voor de Nederlandse situatie zit je dus in de A en B categorie schoenen. Binnen de AB categorie heb je de keuze uit lage en hoge modellen. Een lage wandelschoen is prima voor dagtochten met weinig tot geen bepakking. Half-hoge of hoge wandelschoenen draag je tijdens dagtochten of wat langere tochten met weinig bepakking. Hoge schoenen zijn geschikter voor in de bergen of op ruiger terrein of als je meerdere dagen zware bepakking draagt.

Pasvorm

Je schoenen moeten goed passen. Een wandelschoen moet overal aangesloten zitten, maar mag nergens knellen. Je moet genoeg ruimte hebben om je tenen te bewegen. Je hebt ongeveer een centimeter ruimte nodig aan de voorkant, zodat je voeten kunnen opzetten. Tijdens het lopen schuif je heen en weer in je schoen, vooral tijdens afdalingen. Ook daarvoor heb je wat extra ruimte nodig. Een goede tip is om het zooltje uit de schoenen te halen. Ga op het losse zooltje staan en zorg dat je met je hiel goed in het kuipje staat. Zo kan je goed zien of je aan de voorkant genoeg ruimte hebt. Een tweede tip: koop je schoenen aan het einde van de dag als je voeten wat opgezet zijn. Pas ze dan ook met goede wandelsokken die je gaat dragen tijdens je trektocht.

Waterdicht of niet?

Je wandelt met je hond door weer en wind en daarom is het belangrijk dat je schoenen waterdicht zijn. Gore Tex schoenen zijn ideaal: in de voering zit een waterdicht membraan dat je beschermt tegen natte voeten. Let bij de aanschaf van je nieuwe schoenen dan ook op het materiaal en kies voor de Gore Tex variant.

Je schoenen inlopen

Dit lijkt voor de hand te liggen, maar toch zijn mensen er vaak erg gemakkelijk in. Vergeet niet je schoenen in te lopen, ook als ze goed zitten. Een lage, lichte wandelschoen heeft weinig inlooptijd nodig. Maar een hogere, stevige wandel- of bergschoen heeft tijd nodig om soepel te worden.

Welke wandelschoen kies je?

De vraag ‘hoe kies je de juiste wandelschoenen?’ is niet eenvoudig te beantwoorden. Iedereen heeft andere voeten, dus dé beste wandelschoen bestaat niet. Wel hebben de schoenen binnen een merk vaak dezelfde pasvorm. Lowa-schoenen zijn over het algemeen wat smaller, terwijl Meindl-schoenen breder vallen. De beste wandelschoen zal voor iedereen anders zijn. Hier hebben we een aantal populaire wandelschoenen voor je geselecteerd om je op weg te helpen. Je kunt je wandelschoenen gemakkelijk bestellen bij Vrijbuiter, Kampeerwereld of Bol.

Lowa

Een populaire en goede wandelschoen voor mensen met een smalle voet is de halfhoge Lowa Renegade.

Klik hier voor de Lowa Renegade voor dames.

Hier vind je de Lowa Renegade voor heren.

Meindl

Heb je een wat bredere voet? Dan is de Meindl wandelschoen wellicht beter voor jou. Ook Meindls zijn er in een lage, halfhoge en hoge uitvoering.

Klik hier voor de lage Meindl Lite Trail Lady GTX wandelschoen voor dames.

Hier vind je de halfhoge Meindl Vakuum Ultra Gore-tex wandelschoen voor dames.

Klik hier voor de lage Meindl Power Walker voor heren.

Hier vind je de halfhoge Meindl Eppan GTX voor heren.

Als jij je nieuwe wandelschoenen via een van de bovenstaande linkjes koopt, ontvangt Hiken met je hond daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra’s, maar je helpt ons om te investeren in Hiken met je hond zodat ik jou kan inspireren met wandelingenoutdoor activiteiten en hondvriendelijke vakanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *