De leukste losloopgebieden op de heide

Losloopgebieden op de heide

Als het einde van de zomer dichterbij komt, is er iets om je op te verheugen: samen met je hond wandelen over de bloeiende heide! Vanaf ongeveer half augustus tot en met half september staat in Nederland de heide in bloei en hier vind je de leukste losloopgebieden voor jou en je hond op de heide.

Je hond los op de Hoornboegse Heide

Losloopgebied Hoornboegse Heide

De Hilversumse heide maakt deel uit van het Goois Natuurreservaat, een afwisselend natuurgebied van meer dan 2800 hectare groot. Op de Hoornboegse Heide mag je hond heerlijk loslopen. Je kunt er een gemarkeerde wandeling volgen van zo’n 6 kilometer lang, maar ook heerlijk dwalen hoort tot de mogelijkheden. Je hond moet wel sociaal zijn als je ontspannen wilt wandelen in dit gebied. Het is er niet alleen druk met wandelaars met en zonder hond, maar ook met fietsers, wielrenners en mountainbikers. Door de Hoornboegse Heide lopen een paar druk gebruikte ruiterpaden en er grazen runderen. Je kunt het beste parkeren bij het pannenkoekenrestaurant De Rading aan de Utrechtseweg in Hilversum. Tussen 15 juli tot 15 maart mogen honden ook los aan de andere kant van de Utrechtseweg in het Laapersbos en op de Laapersheide.

Grote grazers op de Hilversumse Heide

Je hond los in Nationaal Park Dwingelderveld

Losloopgebied Dwingelderveld

Een uitgestrekte heidevlakte waar je hond heerlijk los mag rennen, vind je in het Dwingelderveld. Op de natte plekken staat vooral roze dopheide, terwijl de struikheide de drogere gebieden paars kleurt. Deze afwisseling is prachtig. Tijdens je wandeling in het Dwingelderveld kan je zo’n 220 soorten vogels zien, maar let ook goed op vlinders en reptielen. Er zijn drie losloopgebieden in het Dwingelderveld: het Lheederzand, Spier en Beilen. In dit artikel vind je meer informatie over deze gebieden en waar je kunt parkeren.

Je hond los in de Renderklippen

Losloopgebied de Renderklippen

De Renderklippen is een prachtig natuurgebied tussen Epe en Heerde op de Veluwe. Hier kan je de ontstaansgeschiedenis van de Veluwe aflezen aan het landschap. Je wandelt dwars door de bloeiende heide en kleine bosjes en door de vele hoogteverschillen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Door de Renderklippen loopt een heerlijke loslooproute voor jou en je hond. Aanvankelijk was het hele gebied losloopterrein, maar een aantal bijtincidenten met de schaapskudde heeft er toe geleid dat honden niet overal meer welkom zijn. Parkeren kan langs de Renderklippenweg. Vanaf het Princess Hotel Epe ligt de Renderklippen aan de overkant van de weg. Let op: het eerste stukje moet je hond nog aangelijnd.

Je hond los op de Heksenberg op de Brunssummerheide

Losloopgebied De Heksenberg Brunssumerheide

De Brunssummerheide is de grootste heidevlakte in Limburg en een van de leukste losloopgebieden op de heide. De Heksenberg ligt tussen Brunssum en Heerlen en is onderdeel van de Brunssummerheide. Op de Heksenberg mogen honden het gehele jaar loslopen. Buiten de Heksenberg moeten ze worden aangelijnd, maar dat wordt overal duidelijk aangegeven. Het is een afwisselend gebied met bos, heide en zandverstuivingen. Parkeren kan aan de Kamperheideweg of bij het Bezoekerscentrum Schrieversheide. Het bezoekerscentrum ligt in het aanlijngebied, dus als je hier start moet je hond het eerste stukje aan de lijn.

Je hond los in het Kootwijkerduin

Kootwijkerzand met hond

Het Kootwijkerduin is een ruim losloopgebied met een omvang van ongeveer 56 hectare met bos, heide en grote zandvlakten. Het is een populair gebied onder wandelaars, met en zonder hond. Het kan er in de weekends dan ook flink druk zijn, vooral als de heide bloeit. Maar daar staat tegenover dat je hier eindeloos kunt struinen. Parkeren kan op de Veluwe-parkeerplaats aan de Nieuw Milligenseweg in Kootwijk. Je steekt de Nieuw Milligenseweg over en dan loop je direct het losloopgebied in.

Wil jij wat langer op de heide verblijven? Kijk dan eens voor een leuk vakantiehuisje bij Natuurhuisjes. Wij vinden daar altijd fijne, hondvriendelijke overnachtingen midden in de natuur. Voor meer inspiratie voor hondvriendelijke accommodaties vind je hier onze andere artikelen om te lezen:

Leuke overnachtingen in Drenthe: honden welkom! (voor de heidewandelingen in het Dwingelderveld)

Hondvriendelijke overnachtingen op de Utrechtse Heuvelrug (voor de heidewandelingen op de Hoornboegse Heide en in de Soesterduinen)

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Limburg. (voor de heidewandelingen op de Heksenberg en de Brunssummerheide)

Wat vind jij de leukste losloopgebieden op de heide met je hond? Ken jij een mooie heidewandeling, die we hier echt moeten vermelden? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *