De Seven Summits van Nederland beklimmen met je hond

Hondvriendelijke overnachtingen Limburg

Samen met je hond bergen beklimmen in Nederland? Dat kan! Loop samen met je hond de Seven Summits van de Dutch Mountain Trail. De Dutch Mountain Trail is een ruige wandeltocht van 101 kilometer die de Seven Summits (de hoogste bergtoppen) van Nederland met met elkaar verbindt. De Seven Summits verwijzen naar de hoogste bergen van ieder continent. Dacht jij dat ons vlakke landje geen bergen heeft? Beklim dan met je hond de Seven Summits, de steilste bergtoppen van Zuid-Limburg, te beginnen bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigend op d’n Observant in Maastricht. Je kunt natuurlijk met je honden de hele Dutch Mountain Trail lopen, maar je kunt er ook voor kiezen de Seven Summits apart te beklimmen. Lees hier alles over de Seven Summits van Nederland beklimmen met je hond(en)!

Seven Summits met je hond 1: Wilhelminaberg

De Wilhelminaberg is een kunstmatige heuvel in de gemeente Landgraaf. De heuvel is ontstaan als steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina en is in de jaren 70 omgevormd tot recreatiegebied. Na een steile klim zie je vanaf de top de Clauscentrale bij Roermond, de mijngebieden van Genk in België, en de bruinkoolcentrale bij Würselen in Duitsland. Het uitzicht in het zuiden is een stuk mooier: daar zie je de Eifel, de Hoge Venen met het hoogste punt van België en de Vaalserberg. De rondwandeling wisselt mooie bossen af met een stedelijk uitzicht. De stijging is pittig. Je hond mag loslopen op de Wilhelminaberg, maar let wel op met langs razende mountainbikers.

225 meter, rondwandeling 5,4 kilometer

Seven Summits met je hond 2: Schneeberg

Eigenlijk ligt deze summit in Duitsland: de top van de Schneeberg maakt deel uit van het Plateau van Bocholtz. De Schneeberg dankt zijn naam aan de kalkgrond, die in de zomer een opvallend lichte, witte kleur heeft in vergelijking met de omringende heuvels. Je wandelt hier langs het oorlogsverleden. Rond de Schneeberg zijn betonnen tankversperringen en bunkers, onderdelen van de Siegfriedlinie uit de Tweede wereldoorlog te vinden. Tijdens de route kom je op een plateau met een werkelijk geweldig uitzicht. Ik liep deze rondwandeling ’s ochtends vroeg toen de opkomende zon prachtig door de takken en bladeren scheen: puur genieten!

257 meter, rondwandeling 8,7 kilometer

Seven Summits met je hond 3: Eyserbos

De Seven Summits: Eyserbos met hond

Het beklimmen van deze summit voert je langs een echte alpenweide, die on-Nederlands aan doet en een echt vakantiegevoe geeft. Nadat je het hoogtepunt van deze rondwandeling hebt bereikt, blijf je op zekere hoogte lopen, waardoor je de berg Eyserbos steeds van een andere kant ziet. Ook hier werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. In het Eyserbos hadden de Duitsers zich verscholen in loopgraven. Vier dagen beschoten de Amerikanen vanaf de Gulperberg het gebied, voordat de Duitsers capituleerden.

197 meter, rondwandeling 8,4 kilometer

De Seven Summits: Eyserbos met hond

Seven Summits met je hond 4: Gulperberg

De Seven Summits: Gulperberg met hond

De beklimming van de Gulperberg begint meteen pittig met een trap en een steile klim. Je staat dan ook al vrij snel bij het Mariabeeld op de top van de vierde berg van de Seven Summits. Het uitzicht op de Eyser Heuvelrug is schitterend. De rest van de wandeling voert in een boog om het Mariabeeld heen. Zelf vond ik dit de minst interessante van de Seven Summits: het is mooie wandeling, maar de omgeving en uitzichten halen het niet bij de andere zes bergtoppen.

157 meter, rondwandeling 6,2 kilometer

De Seven Summits: Mariabeeld Gulperberg

Seven Summits met je hond 5: Hakkenberg

De Seven Summits: Hakkenberg met hond

Onze beklimming van de Hakkenberg was een sprookje! De dag dat wij deze route liepen viel er onverwacht een enorm pak sneeuw. Voor Eefje was het haar eerste sneeuw en ze had zo veel plezier. De onverwachte sneeuw maakte het bos werkelijk sprookjesachtig: de stilte, de bevroren takken. Een cadeautje!

De Seven Summits: Hakkenberg in de sneeuw met hond

Via karakteristieke vakwerkhuizen en het Bovenste Bos klim je steeds steiler naar het hoogste punt, waar de grenzen van Nederland, Vlaanderen en Wallonië samenkomen: een alternatief drie-landen-punt dus. Aan de Belgische zijde van de grens, bij Kasteel Beusdael richting Teuven, liep in de Eerste Wereldoorlog de beruchte Dodendraad, een elektrische draadversperring van tweeduizend volt. Op de weg naar beneden zijn de uitzichten weer geweldig. Een echte aanrader, deze misschien wel mooiste van Seven Summit rondwandelingen.

252 meter, rondwandeling 5,9 kilometer

Seven Summits: Hakkenberg met hond

Seven Summits met je hond 6: Kattenroth

De Seven Summits: de Kattenroth met hond

Deze rondwandeling start in het dorpje Noorbeek. Het riviertje de Noor dat hier ontspringt, stroomt via kasteel Altembrouck naar België waar het in de Voer uitmondt. De route begint heel bijzonder: je wandelt via een een holleweg vol dassenburchten het bos in. Mijn golden retrievers wisten precies aan te wijzen welke dassenburchten bewoond waren. Via bossen en weilanden loop je naar de top van de Kattenroth. Het is een fikse klim, maar het uitzicht over de Voerstreek maakt alle inspanningen goed.

209 meter, rondwandeling 8,7 kilometer

De Seven Summits: de Kattenroth met hond

Seven Summits met je hond 7: D’n Observant

De Seven Summits: uitzicht Observant

D’n Observant is geen natuurlijke berg, maar een steenberg. De Wilhelminaberg bij Landgraaf is een overblijfsel van de steenkolenwinning, terwijl d’n Observant bij Maastricht voortkomt uit de mergelwinning. De uitzichten tijdens deze rondwandeling zijn verrassend: aan de ene kant zie je de Maas en aan de andere kant het Albertkanaal, op de grens van België en Nederland. Je loopt langs steile mergelwanden en ook de paden zijn steil. Deze rondwandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of honden die trekken aan de lijn. D’n Observant is de pittigste van de Seven Summits. Op deze route zijn wandelstokken en een goed tuig voor je hond geen overbodige luxe. Wij liepen alle routes met behulp van Komoot en dit was de enige waar we wat problemen hadden. De Verborgen Vallei (echt prachtig!) heeft allerlei smalle, verborgen paadjes waardoor de GPS af en toe echt de weg kwijt was. Dan is het lastig dat de Seven Summit routes niet bewegwijzerd zijn. Met de kaart uit het boekje lukt dan toch om de weg terug te vinden. Het meenemen van het routeboekje is dus een echte must.

157 meter, rondwandeling 8,9 kilometer

De Seven Summits: Den Observant met hond

Praktische informatie

Wat moet je weten om samen met je hond de Seven Summits van de Dutch Mountain Trail te beklimmen?

Neem het boekje mee. Hier kan je het bestellen. De rondwandelingen zijn niet bewegwijzerd. Deze routes staan in het Dutch Mountain Trail routeboekje beschreven. Je loopt de routes met behulp van het boekje en de gps. De DMT-route is beschikbaar in Komoot en RouteYou. Je hebt het boekje echt nodig, zeker in de bossen waar de GPS niet nauwkeurig is.

Zorg voor goede schoenen. Hier lees je meer over het kiezen van goede wandelschoenen.

Wandelstokken zijn geen overbodige luxe, met name bij de beklimming van D’n Observant. Hier vind je de wandelstokken die wij gebruiken.

Op grote delen van deze rondwandelingen moet je hond aangelijnd mee wandelen. Een goed passend tuig is daarom erg belangrijk. Zelf geef ik de voorkeur aan een Y-tuig voor de hond. Hier vind je een goed tuig.

Neem voldoende water mee voor jou en je honden, niet alleen als het warm is. Het zijn pittige tochten, dus blijven drinken is belangrijk voor jou en je viervoeter. Zo blijft het leuk om de Seven Summits van Nederland te beklimmen met je hond. Een goede en goedkope drinkfles voor je hond vind je hier. Wij gebruiken tijdens zwaardere trektochten en tijdens het kamperen deze opvouwbare, lichtgewicht hondendrinkfles.

Overnachten

Hiken met je hond Roompot Gulpen

Je kunt de rondwandelingen over de Seven Summits verspreiden over zeven verschillende dagen, maar de eerste paar routes zijn niet erg zwaar. Wij kozen er daarom voor om ’s ochtends een route te lopen en na de lunch een tweede summit te beklimmen. Alleen bij de laatste twee, de Kattenroth en D’n Observant, zou ik dat niet aanraden. Deze rondwandelingen zijn pittig en dat merkte ik ook aan mijn honden: ze waren zo waar echt moe.

Wij hadden Roompot Gulpen gekozen als uitvalsbasis voor onze beklimmingen. Wij verbleven in de Hilltop Lodge en mijn honden genoten van het uitzicht!

Roompot Gulpen met hond

Verblijf je liever ergens anders?

Kijk dan hier voor leuke natuurhuisjes in de buurt van de Dutch Mountain Trail of lees hier ons artikel over hondvriendelijke vakantiehuizen in Limburg.

In dit artikel vind je affiliate links. Als jij zo’n link gebruikt om een heerlijk vakantiehuis te boeken voor jou en je honden of het routeboekje aan te schaffen, kost het jou niets extra’s. Hiken met je hond krijgt hiervoor een kleine vergoeding, die het ons mogelijk maakt om jou en je hond van reisinspiratie te voorzien. Ken jij een of meerdere leuke hondvriendelijke vakantiehuizen in Limburg die je wilt delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *