6 leuke stranden waar je hond het hele jaar los mag lopen!

Wat is er fijner dan samen met je hond een lange strandwandeling maken? Ontdek hier 6 leuke stranden waar je hond het hele jaar los mag lopen. Dus: weer of geen weer, ga lekker met je hond uitwaaien op een van deze 6 hondenstranden waar je hond het hele jaar los mag rennen!

Je hond los bij de Wassenaarse Slag

Hond los op het strand van Wassenaarse Slag

Bij Wassenaar vind je een speciaal hondenstrand waar je hond het hele jaar los mag lopen. Dit strand ten noorden van de Wassenaarse Slag vind je tussen strandpalen 91 en 92. Het is te bereiken via een wandelroute die start vanaf parkeerterrein de Kuil. Dit wandelpad loopt door het mooie duingebied Berkheide. In de duinen moeten honden tussen 1 maart en 15 augustus aangelijnd worden wegens broedende vogels, buiten die data mogen ze los. Het duinpad brengt je vanzelf naar het strand. Hier kan je heerlijk over het strand van Wassenaar naar Katwijk lopen. En dat is wat we doen! In zo’n 1,5 uur lopen we naar Katwijk. Onderweg lijnen we de honden wel even aan als we een zeehondenbaby op het strand ontdekken. De huiler wordt na een telefoontje door de zeehondenbrigade meegenomen naar de zeehondenopvang. Wij vervolgen onze weg naar Katwijk, waar we een strandpaviljoen vinden waar honden welkom zijn. Na een heerlijke lunch lopen we in over het strand terug naar de auto.

Zeehond Wassenaarse Slag

Vanaf de Wassenaarse Slag kan je ook de andere kant op lopen naar Scheveningen. Het recreatiestrand tussen paal HP92.5 en HP92.25 is verboden voor honden, maar voorbij de Zeilvereniging mogen honden wel los. Dus als je achter de Zeilvereniging langs het strand op gaat, kan je heerlijk van Wassenaar naar Scheveningen wandelen met je hond. Overigens gelden deze regels niet buiten het zomertijdvak van 15 mei tot en met 15 september, dan zijn honden overal op het strand los welkom. Dus: ben je op zoek naar een lange strandwandeling waar je hond het hele jaar los mee mag: vanaf het strand in Wassenaar loop je heerlijk naar Katwijk of naar Scheveningen! Je kunt betaald parkeren bij parkeerterrein De Kuil aan de Wassenaarse Slag.

Je hond los tussen Noordwijk en Katwijk

Hond los op het strand van Noordwijk

Tussen Noordwijk en Katwijk ligt een heerlijk breed hondenstrand waar honden het hele jaar los mogen lopen. Ook in het het voorste gedeelte van het duingebied zijn honden onaangelijnd welkom. Wel geldt overal een opruimplicht. Tussen 1 september en 31 mei mogen honden langs de hele kust lekker loslopen, dus je kunt dan uren over het strand van Noordwijk struinen. Een aanrader is door het duingebied van Katwijk naar Noordwijk lopen en dan over het strand weer terug. Jij en je honden leggen dan zo’n 7,5 kilometer af, een heerlijke wandeling. En het leuke is: je komt er altijd wel (golden)vrienden tegen! Je kunt betaald parkeren bij de Wilhelmina Boulevard.

Je hond los in Rockanje

Hond los op het strand van Rockanje

Een heerlijk strand waar je hond het hele jaar los mag lopen vind je op Voorne-Putten. Op een groot deel van het strand van Rockanje mogen honden zelfs het hele jaar los lopen. Het losloopgebied van Rockanje ligt tussen strandpaal 11 en 11.6 en tussen strandpaal 13.4 en 16. Daarnaast is er een heerlijk losloopgebied als je in de richting van de strandopgang een pad naar bos en duinen neemt. Je volgt dan eenvoudig de bordjes ‘hondenlosloopgebied’. Op het badstrand, tussen strandopgang Tweede Slag en de Eerste Slag, zijn honden tussen 1 april en 1 oktober helemaal niet toegestaan tussen 08:00 ’s ochtends en 18:00 ’s avonds. Na 18:00 en van 1 oktober tot 1 april mogen honden overal los op het strand. Je kunt betaald parkeren bij strandopgang Tweede Slag of bij strandopgang Swinsedreef (Eerste Slag).

Je hond los in Kijkduin, Den Haag

Hond los op het strand Kijkduin

Met mijn vorige honden ging ik altijd naar Kijkduin, terwijl ik nu meestal voor de Wassenaarse Slag kies. Toch blijft ook Kijkduin een fijne plek waar je hond het hele jaar los op het strand mag. Inmiddels is het losloopgebied er wel iets gewijzigd. Vanaf het Kijkduinpark tot aan de grens met de gemeente Westland mogen honden het hele jaar los op het strand. Op de overige stranden mag je hond lekker los rennen van 1 oktober tot 16 mei. Van 16 mei tot 1 oktober zijn honden tussen 21:00 ’s avonds en 09:00 ’s ochtends los welkom. Je kunt gratis parkeren aan het einde van parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan, waar het losloopstrand begint.

Je hond los tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee

Hond los op het strand van IJmuiden

Het IJmuiderslag wordt ook wel het Kennemerstrand genoemd. Het is een lekker rustig strand en honden mogen er het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Wij maakten hier een heerlijke wandeling door de duinen en over het strand. Het hondenstrand ligt ten zuiden van strandpaal 57.5. Daarnaast mogen honden los in de duinen en rond het Kennemermeer. De IJmuiderslag is een van de fijnste hondenstranden van Nederland: het is 6 kilometer lang en heerlijk breed. Het is een eindeloze zandvlakte die ons soms een beetje aan losloopgebied de Soesterduinen deed denken. Je vindt het hondenstrand in zone 3 en 4 en het loopt door tot Bloemendaal aan Zee. Je kunt dus van Wassenaar naar Bloemendaal lopen. Betaald parkeren kan op de IJmuiderslag, waar ook de strandopgang naar het hondenlosloopgebied ligt.

Je hond los op de Molenslag in Monster

Hond los op het strand van Monster

Ook Monster heeft een fijn hondenstrand: vanaf strandopgang Molenslag mag je hond het hele jaar loslopen. Als je vanaf de strandopgang naar het noorden loopt, kan je zelfs wandelen naar De Zandmotor, een deel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Honden mogen hier onder appèl loslopen. Het is een heerlijke wandeling, al kan het er met mooi weer erg druk zijn. Je kunt parkeren op parkeerterrein Molenslag Monster.

Mis je een strand in dit lijstje of wil je jullie favoriete hondenstrand graag delen? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel, want wij zijn altijd op zoek naar leuke stranden waar je hond het hele jaar los mag lopen!

Lees ook: Je hond los op de heide

Lees ook: Je hond los op de Utrechtse Heuvelrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *