Met je hond naar het eiland Tiengemeten

Wandelen met je hond op Tiengemeten

Ben je op zoek naar een leuk wildernisavontuur? Ga dan samen met je hond op ontdekking op het eiland Tiengemeten. Tiengemeten ligt midden in het Haringvliet, op een steenworp van Rotterdam en het is een oase van rust. Een pontje brengt je in tien minuten naar dit bijzondere wandelparadijs. En wat erg fijn is: je hond is er aangelijnd welkom.

Samen met je viervoeter kun je eindeloos struinen door de ruige natuur. Wildernis vind je in het westen van het eiland, het midden heeft een moeraslandschap, terwijl het oostelijk deel vooral landelijk aandoet. Er zijn verschillende wandelingen om uit te kiezen. Op al deze wandelingen mag je hond aangelijnd mee.

Blauwborstroute

Op deze route struin je over ruige paden, terwijl je geniet van het gezang van vogels. De kans is groot dat je ook de blauwborst, de naamgever aan deze wandelroute, hoort. Met wat geluk zie je zelfs beversporen. Deze korte wandeling van 1,5 kilometer is een echte wildernisbeleving, dus de boswachter garandeert niet dat je droge voeten houdt.

Met je hond naar eiland Tiengemeten

Beverroute

Tijdens het volgen van de beverroute leer je alles over de bever. Je loopt zelfs langs een echte beverburcht. Je moet wel heel veel geluk hebben om te bever zelf te spotten, maar wie weet ben jij zo’n bofkont! Deze route is 4,5 kilometer lang en erg de moeite waard.

Tiengemeten met je hond Schotse Hooglanders

Wintertalingroute

Willen jij en je hond wat meer kilometers maken? Dan is de wintertalingroute van 6,5 kilometer een goede keuze. Deze wandeling gaat door het vogelgebied dus neem je verrekijker mee. Tiengemeten is het eiland van de vogels. Het hele jaar door maak je kans om iets bijzonders te zien: misschien spot je wel de zeearend. De kleinste eend van Tiengemeten is de wintertaling: elke winter overwinteren er duizenden wintertalingen op deze oase van rust in het Haringvliet.

Eiland Tiengemeten

Oude Polderroute

Deze wandeling gaat door het oudste deel van Tiengemeten. Je ziet akkers, dijken, boomgaarden en historische gebouwen. Deze route van 7 kilometer legt de nadruk meer op cultuur dan op natuur. Hier volg je de hele wandelroute een verhard pad, wel zo fijn als je een kinderwagen of rolstoel bij je hebt.

Tiengemeten met je hond

Meer over Tiengemeten

Tiengemeten is ongeveer 7 kilometer lang en zo’n 1,5 kilometer breed en heeft 1000 hectare natuur. Het eiland telt 9 vaste bewoners. Het oudste deel vind je in het oosten: de Oude Polder. Hier begon Tiengemeten rond 1600 als een zandplaat van 10 gemet groot. Een gemet was een oppervlaktemaat van 0,4 hectare. Rond 1750 werd deze plaat bedijkt en bewoond. In de eeuw daarna groeide het eiland tot de omvang van nu. Het oostelijke deel lijkt op het boerenland van de 19e eeuw. Op de kleinschalige akkers groeien oude gewassen zoals vlas en boekweit. In de boomgaard groeien appels en peren en op de dijk grazen Nederlandse trekpaarden. Hier vind je ook 2 vogelkijkpunten waar je uit kunt kijken over de voor bezoekers afgesloten Griendweipolder.

Natuur op Tiengemeten

Het midden van Tiengemeten is moerasgebied. Het is een ‘gesloten’ watersysteem dat af en toe overspoelt bij extreem hoog water. Het is een geschikt gebied voor veel vogelsoorten. In de wintermaanden is het een drassige vlakte met bergeenden, wintertalingen en veel ganzen. In het voor- en najaar vallen de voedselrijke slikplaten droog. Dan zie je er vooral kluten, scholeksters en lepelaars.

In het westen van het eiland heeft het water vrij spel door de verbinding met het Haringvliet. Dit zoetwatergetijdengebied is geliefd bij de zeearend en de bever. Sinds kort wordt de visarend er ook geregeld gesignaleerd. Het Haringvliet werd in 1970 door een dam met sluizensysteem afgesloten van de Noordzee. Sinds 2019 gaan deze Haringvlietsluizen af en toe op een kier. Door deze ‘kier’ kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden stroomopwaarts.

Schotse Hooglanders op Tiengemeten

Met je hond naar het eiland Tiegemeten

Je hond mag mee naar de waterwildernis van Tiengemeten, maar moet wel overal op het eiland aangelijnd zijn. Er is één deel van het eiland waar honden niet welkom zijn: in het ruige struingebied net voorbij de Buitenleven Vakantiewoningen. In de rietruigten verschuilen vogels zich en om deze vogels rust te gunnen, zijn honden in dit gebied ook aangelijnd niet welkom. Desondanks is er met je hond meer dan genoeg te beleven. De variatie in wandelroutes zorgt er voor dat er voor elke baas en hond wel een passende wandeling te vinden is.

Je bereikt het eiland via een pontje van Natuurmonumenten. Op de website van Natuurmonumenten vind je meer informatie over de vaartijden en het reserveren van een kaartje. Voor excursies of meer informatie over dit Tiengemeten kan je terecht bij het bezoekerscentrum op het eiland zelf. Dus, geniet samen met je hond van een heerlijke wandeling op het prachtige eiland Tiengemeten in het Haringvliet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *