Hier vind je ze: de mooiste losloopgebieden in Drenthe, allemaal getest door Aagje en Eefje. De provincie Drenthe is twee nationale parken rijk, het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Daarnaast zijn het oerlandschap Holtingerveld en de Hondsrug ook een bezoekje meer dan waard. In delen van deze natuurgebieden is de hond aangelijnd welkom, maar gelukkig kennen alle natuurgebieden ook plekken waar je je hond lekker los kunt laten rennen.
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold heeft veel wandelroutes die leiden door het bos, over de heide en stuifzanden en langs beekdalgraslanden. Ook heeft het Drents-Friese Wold een speciaal hondenlosloopgebied met een wandelroute van 7,3 kilometer, de Natte Neuzenroute.
Over het Drents-Friese Wold
Het Drents-Friese Wold ligt op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Dit nationale park is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Op veel plekken in het Drents-Friese Wold is de hond aangelijnd welkom. De Natte Neuzenroute is de wandelroute in het deel waar de honden los mogen lopen.
Hond los in het Drents-Friese Wold
De Natte Neuzenroute in het Drents-Friese Wold heeft twee verschillende startplaatsen: bij het bezoekerscentrum Buitencentrum in Appelscha of bij de parkeerplaats bij De Bongerd op het recreatiepark De Bongerd, ook in Appelscha. Beide parkeerplaatsen zijn gratis en goed te vinden.
De wandeling met de hond in het Drents-Friese Wold vanaf het Buitencentrum is 7,3 kilometer lang. Vanaf De Bongerd wandel je korter, namelijk 4,5 kilometer, maar als je een beetje creatief bent, kun je ook deze route rekken tot 7,3 kilometer. De Natte Neuzenroute wordt aangegeven met een klein geel bordje met daarop een pootafdruk.
Vanaf het Buitencentrum is de start van de wandeling wat lastig te vinden. Wij vonden deze route, ondanks de heerlijke lengte en de pracht van het gebied, geen aanrader. De eerste kilometer moet de hond aangelijnd blijven en als hij dan voorbij de bordjes los mag, loopt het losloopgebied nog ruim een kilometer naast en over fietspaden. Aan weerszijden zijn mountainbikeroutes, waardoor van alle kanten plotseling mountainbikers het pad oversteken, hetgeen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Bovendien zijn de routebordjes dit eerste deel soms lastig te vinden. De tweede helft van deze wandeling door het Drents-Friese Wold maakt veel goed. Het is een gevarieerd gebied met verschillende soorten bos en (als je in het juiste seizoen komt) prachtig bloeiende heidevelden. Bij het begin- en eindpunt van de route ligt brasserie IJgenweis, waar honden welkom zijn.
Nationaal Park Dwingelderveld
Een uitgestrekte heidevlakte waar de hond heerlijk los mag rennen, vind je in het Dwingelderveld. Op de natte plekken staat vooral roze dopheide, terwijl de struikheide de drogere gebieden paars kleurt. Tijdens je wandeling in het Dwingelderveld kan je zo’n 220 soorten vogels zien, maar let ook goed op vlinders en reptielen. Met wat geluk zie je zelfs een kraanvogel.
Over het Dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heide van Europa en het thuis van veel dieren en bedreigde planten. Wandelen in dit gevarieerde gebied is een echte aanrader. Je wandelt door bossen, over stuifzand en langs leuke vennetjes. Een aantal van deze vennen zijn ontstaan in de ijstijd, terwijl andere gemaakt zijn door de mens in de tijd van de veenafgravingen.
Wandelen in het Dwingelderveld
Het Dwingelderveld is een uitgestrekt en gevarieerd gebied. Op veel plaatsen is je hond aangelijnd welkom en er zijn tientallen wandelroutes om uit te kiezen. De aanlijnplicht is er om de vele dieren te beschermen en rust te bieden. Als je je hond los wilt laten lopen in het Dwingelderveld zijn er een paar gebieden waar je kunt wandelen. Deze gebieden horen tot de mooiste losloopgebieden in Drenthe.
Hond los in het Dwingelderveld
Het Lheederzand
Het Lheederzand ligt onder het plaatsje Lhee, vlakbij Dwingelo. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de Oude Hoogeveensedijk in Lhee, net voorbij kampeerterrein De Olde Bargen, loop je zo het losloopgebied Lheederzand in. Hier starten verschillende wandelroutes. De Noordsterwandeling is drie kilometer lang en je hond mag de hele route los. Halverwege de route kom je langs de Bospub waar de waterbak voor je hond al klaar staat.
Spier
In het oosten van het Dwingelderveld mag de hond loslopen bij Spier. Dit losloopgebied is groot genoeg voor een wandeling van een uurtje. Je loopt vooral door het bos over zandpaden. Door het losloopgebied loopt een verhard mindervalidenpad van 2,5 kilometer. Je kunt parkeren bij de Natuurpoort Spier aan de Oude Postweg. Hier vind je ook een kleine kiosk waar je wat kunt drinken.
Beilen
Ook in het Dwingelderveld Noord heeft een losloopgebied voor honden. Dit gebied is niet al te groot, maar heeft wel leuke slingerpaadjes, waardoor je je wandeling wat kunt rekken. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats aan Smalbroek bij Camping Boszicht. Deze camping heeft een snackbar voor een versnapering.
Holtingerveld
Het Holtingerveld heeft een prachtig oerlandschap dat bestaat uit heide, vennen, bos, stuifzand, heuvels en hunebedden. En er zijn maar liefst 3 losloopgebieden in het Holtingerveld waar je hond het hele jaar los mag lopen. In dit gebied lopen veel schapen, dus je hond moet wel onder appèl staan.
Over het Holtingerveld
In dit gebied, eeuwen geleden gevormd door ijs, vind je niet alleen prachtige natuur, maar ook grafheuvels, hunebedden en een stuwwal die achterbleef na het smelten van een dikke ijslaag zo’n 150.000 jaar geleden. Door het schuiven van ijsmassa’s heeft de bodem een laag keileem gekregen, waar water nauwelijks doorheen zakt. Hierdoor groeien in het Holtingerveld zeldzame planten. In dit gevarieerde gebied van heide, stuifzanden, vennen en later ook bossen leven dan ook veel planten en dieren.
Wandelen met de hond in het Holtingerveld
Je kunt je wandeling starten bij de Poort Holtingerveld aan de Van Helomaweg in Havelte. Hier kun je ook gratis parkeren en iets eten of drinken. Vanaf de parkeerplaats loop je zo met je hond het losloopgebied in. Het is mogelijk om een van de wandelroutes te volgens, maar die gaan wel deels door aanlijngebied.
Hond los in het Holtingerveld
Het grootste losloopgebied start bij de Poort Holtingerveld. Dit is een leuk, afwisselend gebied. Wij waren er half augustus, toen het een grote paarse vlakte was. Onderweg kom je geen water tegen, maar Aagje vond tot haar grote geluk genoeg modderplassen om af te koelen. Hard nodig na een uur wandelen, vond ze. De andere 2 losloopgebieden in het Holtingerveld. zijn een stuk kleiner en die hebben wij niet zelf uitgetest. De een start op de Uffelteres, de ander aan kant van Wapserveen.
UNESCO Global Geopark De Hondsrug
In de ijstijd werden de ruggen en dalen gevormd die we vandaag de dag nog kennen als de Hondsrug. In dit unieke gebied zijn 3 losloopgebieden voor jou en je hond: bij Gieten en Borger, bij Odoorn en Exloo.
Over de Hondsrug
De Hondsrug heeft een lange geschiedenis die een paar miljoen jaar geleden begon in de ijstijden toen ijs, wind en water de Hondsrug zijn vorm gaven. Neanderthaler-jagers sloegen hier hun kampen op en lieten vuurstenen werktuigen en de botten van hun jachtbuit achter. Het trechterbekervolk bouwde op de Hondsrug hunebedden om hun doden te begraven en later kwamen de boeren. Samen met de elementen vormden zij het landschap dat we nu kennen.
Wandelen op de Hondsrug
Het Hondsruggebied is uitgestrekt en loopt van het centrum van de stad Groningen in het noorden, via de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger-Odoorn naar het zuiden naar de gemeente Emmen en de gemeente Coevorden. Ook het Bargerveen in het zuidoosten van Drenthe, het gebied ten oosten van de eigenlijke Hondsrug, het Hunzedal en het Nationaal Park Drentsche Aa behoren tot De Hondsrug UNESCO Geopark. Wandelmogelijkheden genoeg dus.
Hond los op de Hondsrug
Gieten-Borger
In de Boswachterij Gieten-Borger mogen honden los in een aantal hondenlosloopgebieden met vennen, hunebedden en grafheuvels. Je kunt parkeren bij het bezoekerscentrum Het Boomkroonpad in Drouwen. Het losloopgebied begint na een paar minuten lopen bij de Steenhopenweg. Aagje, Eefje en ik zijn erg enthousiast over dit losloopgebied: we hebben ruim 9 kilometer gedwaald en ondanks de drukte bij het bezoekerscentrum aan de start, kwamen wij op de hondenroute welgeteld 3 andere wandelaars (met hond) tegen. Wij vinden dit een van de mooiste losloopgebieden van Drenthe. Tijdens de wandeling zagen we tot onze verrassing hunebed D26. Wil je meer weten over hunebedden? Het Hunebedcentrum in Borger is vlakbij.
Exloo
Exloo is een heerlijk bos waar je hond het hele jaar door los mag rennen. Er zijn 3 losloopgebieden die je kunt combineren. Je moet je hond dan wel tussen door even kort aanlijnen. Parkeren kan gratis bij de parkeerplaats van hunebed D30 bij het Bodenpad in Ees, een erg leuk begin van je wandeling.
Odoorn
Zowel in het noordelijke als in het zuidelijke deel van Boswachterij Odoorn zijn stukken waar je hond los mag lopen. Het noordelijke losloopgebied ligt ten noorden van de Boswachter Meelkerlaan, waar je ook kunt parkeren. Hier zijn verschillende wandelroutes en je kunt wat drinken bij Theehuis Poolshoogte. Het zuidelijke losloopgebied begint bij de Poortweg in Odoorn, waar je ook kunt parkeren. In de ‘IJsbaan’, een groot ven, kan je hond even lekker afkoelen. Let wel goed op, want in het Schapenpark dat dichtbij de IJsbaan, ligt zijn honden niet toegestaan. Ook dit is een heerlijk rustige wandeling waarbij het voelt alsof je de hele Hondsrug voor jezelf hebt.
Meer inspiratie
Ken jij een mooi losloopgebied in Drenthe waar we echt eens naar toe moeten? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via een mailtje naar hikenmetjehond@gmail.com
Heb je zoveel wandelinspiratie opgedaan dat je een weekendje of week met je hond naar Drenthe wilt? Lees dan ons artikel over hondvriendelijke overnachtingen in Drenthe. Ga je liever wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Inspiratie vind je in het artikel ‘Je hond los op de Utrechtse Heuvelrug‘.