Suppen met je hond: een stappenplan

Golden retriever op sup Hiken met je hond

Wat is er heerlijker dan op een warme zomerse dag met je hond verkoeling zoeken op het water? Suppen is een leuke sport om samen met je hond te doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij Vlinder, één van mijn vorige goldens, gewoon de sup pakte, mijn hond erop liet stappen en vertrok. Niet iedere hond stapt natuurlijk zo ongecompliceerd op zo’n drijvend wiebelding. Bij mijn latere honden heb ik het dan ook wat doordachter aangepakt. Wil jij ook suppen met je hond? Hier vind je een compleet stappenplan.

Stap 1 Suppen met je hond

Je pompt het sup-board in huis op. Mijn werkkamer is groot genoeg om het sup-board een tijdje te laten liggen. Het oppompen wekt meestal al de interesse van mijn golden retrievers. Ze worden dan zo nieuwsgierig dat ze er uit zichzelf op het board gaan staan. Nu doen wij allerlei trainingen, zoals jachttraining en puinwerk, dus hindernissen zijn voor mijn honden normaal. Het kan best zo zijn dat je hond niet vanzelf op het sup-board stapt, dan beloon je hond zodra hij naar het board toe komt.

Stappenplan suppen met je hond Hiken met je hond

Stap 2 Suppen met je hond

Geef je hond de komende dagen een beloning zodra hij bij het sup-board in de buurt komt.

Stap 3 Suppen met je hond

Nu ga je de hond belonen als hij een of meer poten op het board zet. Clicker je, dan is dit een ideale clickeroefening. Eerst click je voor een poot op het board. Daarna clicker en beloon voor twee poten op het board. Je gaat zo snel of zo langzaam als voor je hond comfortabel is. En natuurlijk beloon je hem met de jackpot als hij er uit zichzelf op gaat staan, zitten of liggen. Als dit goed gaat en je hond makkelijk het board op en af stapt, kan je het board verplaatsen en ergens neerleggen zodat de hond er overheen moet als hij bijvoorbeeld van de keuken naar de gang wil. Voor Eefje legde ik het board in de kamer, zodat ze erop kon liggen om naar buiten te kijken, want niets is leuker dan naar de vogels in de tuin kijken.

Stappenplan suppen met je hond Hiken met je hond

Stap 4 Suppen met je hond

Staat de hond inmiddels ontspannen op het board, dan kun je er kleine gehoorzaamheidsoefeningen doen. Zitten, liggen of blijven terwijl jij er op en af stapt. Natuurlijk doe je dit ook vrolijk, met veel beloningen. Je wilt dat je hond positieve associaties krijgt met het sup-board en dat wat bewegen en wiebelen normaal wordt. Vergeet niet: dit is een stappenplan om te leren suppen met je hond. Je doorloopt elke stap dus net zo lang of net zo vaak als jouw hond nodig heeft.

Stap 5 Suppen met je hond

Nu je hond aan het board gewend is, kun je ook de peddel te voorschijn halen. De peddel is vaak enger voor de hond dan het sup-board. Tijdens het suppen til je de peddel over je hond heen en daar moet hij al op land aan wennen. Train het heen en weer bewegen van de peddel. Til de peddel over de hond heen, terwijl hij rustig blijft zitten. Het introduceren van de peddel kan betekenen dat je even een stapje terug moet doen. Vindt je hond de peddel eng, leg deze dan ook een paar dagen in huis en loop er regelmatig mee rond om de hond er aan te laten wennen.

Stappenplan suppen met je hond Hiken met je hond

Stap 6 Suppen met je hond

Is je hond aan het board en de peddel gewend, dan kun je naar het water. Er zijn twee methoden om de hond voor het eerst op het board te zetten. Welke je kiest is afhankelijk van je hond.

Methode 1: Je stapt zonder er veel aandacht aan te besteden zelf op het bord en laat de hond ook opstappen. Dit kan van een aflopende of een hoge kant. Nu blijf je rustig een tijdje dobberen. Neem wel voldoende afstand van de kant, zodat de hond niet in de verleiding komt van het board af te stappen.

Methode 2: Is deze stap te spannend voor je hond, dan kun je zelf in het water op het board gaan zitten bij een aflopende kant. Je roept je hond op het board, of lokt hem met koekjes. Natuurlijk beloon je je hond meteen zodra hij op het board komt. Dit is voor een onzekere hond een fijne tussenstap.

Er is een grote kans dat je deze eerste keer op het water niet eens aan suppen toekomt. Dat is ook niet je doel: je doel is ontspannen samen op het board zitten en misschien al eens met de peddel heen en weer te bewegen.

Stappenplan suppen met je hond Hiken met je hond

Stap 7 Suppen met je hond

Misschien is stap 6 één keer door lopen niet genoeg voor jou en je hond. In dat geval herhaal je deze stap net zo lang tot de hond zich ontspannen voelt. Pas daarna ga je echt het water op. Doe een korte ronde, beloon je hond vaak en zorg dat hij een positieve ervaring op doet. Begin zittend op je knieën. Ga pas staan als je hond daar aan toe is. Dit kan een paar minuten, maar ook een aantal sup-sessies duren. Besteed vooral aandacht aan het op- en afstappen. Laat je hond nooit zomaar in het water springen, koppel hier meteen een commando aan.

Stappenplan suppen met je hond Hiken met je hond

Als jullie dit complete ‘stappenplan suppen met je hond’ doorlopen hebben, zijn jullie er klaar om samen op avontuur te gaan!

Extra commando’s

Vergeet niet dat elke hond anders is. Verander dit ‘stappenplan suppen met je hond’ dan ook vooral zodat het past bij jullie situatie en tempo. Doe net zo lang over elke stap als jouw hond nodig heeft. Mijn hond Vlinder vond suppen heerlijk. Zij had geen training nodig en zat vanaf de eerste keer intens genietend op het board. Aagje daarentegen ziet het nut niet van stilzitten op een sup-board, terwijl je ook kunt zwemmen. Haar doe ik er echt geen plezier mee. Eefje vindt suppen gelukkig geweldig. Zij kijkt om zich heen en verzamelt alles wat we tegen komen. Ze vist waterplanten uit het water en plukt rietstengels. Ik moet goed opletten dat ze er dan niet even afspringt om iets te apporteren. Zoals gezegd voorkomt het koppelen van een commando aan afstappen het ongewenst van het board springen. Een extra tip: als je hond de gladde sup wat spannend vindt, gebruik dan een matje zodat hij minder snel weg glijdt. Op de foto hier onder zie je Eefje staan op een oud vloermatje van de auto.

Stappenplan suppen met je hond Hiken met je hond

Als het suppen echt goed en ontspannen gaat, dan train ik ook het vanuit het water op het board klimmen. Ik leer ze op commando van het board springen, iets te apporteren en terug te komen, waarna ik ze met behulp van het tuig en het afzetten door de hond tegen mijn hand weer op de sup help. Dat deel van suppen vindt Aagje dan wel weer leuk.

Stappenplan suppen met je hond Hiken met je hond

Sup-uitrusting

Wat heb je nodig om samen met je hond te suppen?

Sup-board en peddel: ik heb dit Aqua Marina board. Dit beginnersboard is wat breder en ligt daardoor erg stabiel in het water. Het is een fijn board om samen te leren suppen.

Heb je een erg grote of zware hond of ga je de uitdaging aan om met twee honden te suppen, dan kan je beter dit board kiezen.

Deze peddel is erg fijn om te gebruiken. Een complete sup-set vind je hier.

Tas: ik gebruik deze tas om alles naar de waterkant te dragen. Wel net zo makkelijk!

Enkelband: mocht je in het water vallen, dan is het wel zo prettig dat je board terug vindt. Ik gebruik daarvoor deze enkelband.

Sup uitrusting voor je hond

Tuig voor je hond: mocht hij in het water springen of vallen, of gewoon een stukje mee zwemmen, dan kun je ‘m met dit K9-tuig makkelijk en veilig het board weer op hijsen.

Hondenzwemvest: mijn retrievers dragen tijdens het suppen geen zwemvest, maar heb je geen zwemmer dan vind je het misschien veiliger om je hond een zwemvest aan te doen.

Divers

Koordje voor je zonnebril: dit goedkope item is echt onmisbaar. Zoals gezegd, Aagje vindt suppen stom. Stilzitten is niet haar ding, dus ze wil niet mee op het board. Maar als een van mijn andere honden bij mij op het board zit, wordt ze jaloers. Dan zwemt ze naar ons toe om ons met een doelgerichte actie te torpederen. Ze is pas tevreden als iedereen in het water ligt. Dit heeft mij twee zonnebrillen gekost tot ik dit handige brillenkoordje ontdekte!

Passende kleding: suppen kan in alle jaargetijden. ’s Zomer is het natuurlijk heerlijk om een korte broek of bikini te dragen, maar ik draag ook regelmatig een wetsuit. Deze surf wetsuit bevalt mij prima: dit type is lekker warm, maar wel flexibel genoeg om in te bewegen.

Stoeltje: dit handige, verstelbare stoeltje klik je op de sup en je kunt kajakken! Hoe leuk is dat!

Suppen met je hond zonsondergang

Foto: Ruben Vis

Als jij je sup-uitrusting via bovenstaande links koopt, ontvang ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra’s, maar je helpt mij om te investeren in Hiken met je hond zodat ik jou kan inspireren met wandelingen, outdoor activiteiten en hondvriendelijke vakanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *